preskoči na sadržaj
Dobro došli u knjižnicu!

Krenuvši u školu, prvo s čime smo se upoznali bila su – slova. Povezivajući slova u riječi, a riječi u rečenice, upoznali smo se i sa svojim prvim bajkama. Kasnije smo toliko usavršili samu vještinu čitanja da smo počeli čitali sve veća i veća djela – različite priče, pripovijetke i romane. Nakon što smo kao djeca ovladali ovom vještinom te uspjeli dekodirati znakove otisnute na listu knjigu, krenuli smo u pustolovinu otkrivanja sadržaja i davanja smisla pročitanom.
Knjižnica i svijet knjige otvaraju nam različita vrata – VRATA ZNANJA koje su nam potrebna da bismo mogli raditi i napredovati u životu. I VRATA UŽITKA  – užitka istraživanja drugačijih mjesta, drugačijih ljudi i drugačijih životnih priča…


Čitamo da bismo naučili, da bismo bili upućeni, da bi znali tko smo, odakle dolazimo i kuda idemo, da bismo upoznali druge ljude, da bi objasnili sadašnjost, preispitali prošlost, komunicirali, pronašli smisao, pobjegli od stvarnosti, razvijali svoje intelektualne sposobnosti, maštu i kritički duh, a najviše čitamo kako bismo se zabavili i uživali.
Bez obzira na to čitamo li radi dobivanja znanja ili iz čiste zabavi i uživanja, danas znamo da postoji velik broj najrazličitijih knjiga – onih različitih dužina, različitih korica, različitog sadržaja, različitih vrsta. I svatko ovdje može pronaći nešto za sebe. Bilo da se radi o komediji, drami, kriminalističkom ili psihološkom romanu ili ljubavnoj poeziji, dnevniku, putopisu ili bajci, danas je gotovo svakome, u skladu s njegovim ukusom, omogućeno uživanje u svijetu knjige.
U svijetu knjige, uranjamo u zanimljivu radnju, poistovjećujemo se s različitim likovima, nestrpljivo i s iščekivanjem očekujemo što će se sljedeće dogoditi. Na taj način, kada samo zaista usredotočeni na ono što čitamo, aktivno sudjelujemo i proživljavamo radnju određene knjige, upoznavajući na taj način nova mjesta, nove ljude, doživljavajući nova i drugačija iskustva i šireći svoje vidike na različite načine.
Everyone's a reader, some just haven't found their favorite book yet!
Kako i kaže ovaj citat na engleskom čiji je autor nepoznat; svatko je strastveni čitatelj, neki još samo nisu pronašli svoju najdražu knjigu (vrstu ili žanr) koja će odgovarati njihovim potrebama i interesima i u kojoj će uživati. :)

knjižnica

Svaki učenik škole ujedno je i član školske knjižnice. Svi učenici mogu posuđivati knjige tijekom cijele nastavne godine. Poželjno je da učenik knjigu vrati u roku od 14 dana od dana kada je istu posudio kako bi knjiga bila dostupna drugim učenicima.  Članovi su dužni čuvati knjige od svakog oštećenja.

Cjelokupni knjižnicni fond  u Osnovnoj školi Dalj iznosi 7369  - od toga 543 knjige učiteljskog fonda, a ostalo je učenički!

Osim knjiga, u knjižnici možete pronaći i ove časopise: Nacional Geografic, Modra lasta, Smib, Moj planet, Junior, Radost, Merdijani, Drvo znanja,...

Dođite u knjižnicu i posudite knjigu, naučite nešto iz enciklopedija, leksikona i atlasa, pronađite nepoznate i strane riječi u rječnicima, pročitajte neki od časopisa. Učinite to i postat ćete bogati! Kako bogati? Bogati ZNANJEM!

ZAŠTO ČITATI?

Djeca koja puno čitaju:

  • dobivaju poticaje za govorno i pismeno izražavanje
  • izgrađuju sustav vrijednosti za prepoznavanje kvalitetne literature
  • usvajaju etičke vrijednosti
  • stječu nova znanja i proširuju spoznaje
  • razvijaju sposobnost koncentracije, pažnje, pamćenja, mišljenja, logičkog zaključivanja
  • razvijaju kritičko mišljenje
  • razvijaju maštu
  • bogate rječnik, razvijaju senzibilitet za ljepotu jezika, upoznaju forme pismenog izražavanja
  • bogate svoj emocionalni svijet
  • zanimljivo i korisno provode svoje slobodno vrijeme
Priloženi dokumenti:
popis lektire.docx
Obavijest o načinu rada za stranke

 

Obzirom na potrebu pravovremenog reagiranja uslijed širenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, molimo stranke da svoje upite i zahtjeve Školi dostave prvenstveno putem e-pošte na adresu ured@os-dalj.skole.hr, ili kontaktiraju Školu na brojeve telefona: ravnatelj 031/592-155, tajništvo 031/590-195, ukoliko dolazak u Školu nije neophodan.

 


TražilicaKalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Obavijest, zaštita osobnih podataka

 

Za sve objavljene informacije i fotografije na web stranicama Osnovne škole Dalj postoje pisane suglasnosti za njihovo objavljivanje sukladno Općoj direktivi o zaštiti osobnih podataka. Svako neovlašteno preuzimanje fotografija i sadržaja s ove web stranice nije dopušteno.


Upisi u srednju školu


Časopisi


Korisni linkovi

Savjetodavne linije

preskoči na navigaciju